Fjernvarme giver ekstra plads i varmecentralen

Det er ikke bare billigere og mere miljøvenligt at udskifte gas- eller oliefyret med fjernvarme. Det fylder også meget mindre.

- 15-03-2017

- En fjernvarmeunit tager langt mindre plads end et tilsvarende gasfyr. Samtidig er den lydløs og kræver meget mindre vedligehold, fortæller projektleder Per Nielsen fra Vestforbrænding, der i øjeblikket arbejder med at installere fjernvarme i område 14A omkring Carlshøjvej, Sorgenfrivej, Bauneporten og Lundtoftevej.

En kassevogn i katedralen
En af de største varmecentraler i Lyngby ligger på Lyngbygårdsvej. Her har to kæmpestore gaskedler indtil nu leveret ca. 8600 MWh varme årligt til de omkringliggende boligblokke og rækkehuse i det område, der hedder Fortun Midtby. 

Fra maj måned er det i stedet miljøvenlig fjernvarme, der strømmer ud i borgernes radiatorer. 

- Den nye fjernvarmeunit er den næststørste, der bliver sat op i Lyngby – kun Lyngby Storcenter bruger mere varme – og den kan levere varme svarende til forbruget i ca. 475 parcelhuse. Alligevel ville hele anlægget kunne være inde i en almindelig kassevogn, siger Per. 

Der bliver altså god plads i den katedral-store varmecentral, når fjernvarmeanlægget er i drift, og gaskedlerne kan gå på pension. På det øverste billede står den nye fjernvarmeunit til venstre for en af de to store, gamle gaskedler i varmecentralen.

Fjernvarmeunits til mindre bygninger fylder selvfølgelig tilsvarende mindre. Til en almindelige enfamilies-bolig kan det være i et mindre skab – og man har stadig glæde af, at den er lydløs og stort set vedligeholdelsesfri.

       
Til venstre: Projektleder Per Nielsen fra Vestforbrænding inspicerer den nye fjernvarmeunit, som sættes i drift til maj måned. 

Til højre: Når varmeforbruget er mindre, fylder fjernvarmeinstallationen også tilsvarende mindre. Her er det den nye fjernvarmeunit på Lyngby Hovedbibliotek, som blev sat i drift i november 2016.